U bent hier

Maatwerk LED belijning voor nieuwe reizigerspassage Station Eindhoven

Het aantal reizigers in station Eindhoven groeit en blijft groeien. Zoveel dat een uitgebreide verbouwing noodzaak was. Daarbij was belangrijk dat de authenticiteit van het station behouden bleef. Als rijksmonument is station Eindhoven een belangrijk document van de bouwstijl in de wederopbouw periode na de Tweede wereldoorlog (1956). De nieuwe reizigerspassage is inmiddels een feit. Zirqle voorzag de nieuwe stationsdoorgang van innovatieve LED lijnbelichting.

Twee keer zoveel reizigers

Vanaf de buitenkant van het station is niet te zien dat er een aanzienlijk extra ruimte is gerealiseerd. De uitbreiding is volledig gerealiseerd binnen de oorspronkelijk bebouwing van het station: in de vorm van een 13 meter brede reizigerspassage.

Deze nieuwe passage zorgt ervoor dat station Eindhoven twee keer zoveel reizigers kan ontvangen. De doorgang bevat alle voorzieningen voor passanten.

LED lijnverlichting met onzichtbare hotspots

Samen met architectenbureau Arcadis is Zirqle tot deze innovatieve oplossing gekomen. Er is gekozen om de passage optimaal uit te lichten met LED lijnverlichting.

Door de aanwezigheid van een verlaagde spoorbak kon er niet gewerkt worden met tradionele LED armaturen. In samenspraak met de architect is is er gekozen voor een maatwerkoplossing: functionele LED lijnverlichting zonder zichtbare hotspots, maar met voldoende lichtopbrengst.

Er zijn vijf LED lijnen met een lengte van maar liefst 20 meter in het rigitone plafond van de doorgang verwerkt. De LED lijnverlichting zorgt voor functioneel licht in de openbare ruimte en geeft de passage een moderne uitstraling.

Omdat Zirqle slechts een geringe inbouwdiepte tot haar beschikking had zijn de de LED lijnen voorzien van 240 high lumen leds per meter. Dit was nodig om de LED lijn geheel diffuus te krijgen en te voldoen aan de gevraagde LUX waarde per vierkante meter.

Er is gebruik gemaakt van polycarbonaat lenskappen. Dit materiaal verspreid het licht egaal en is bovendien brandveilig. Erg belangrijk in een grote openbare ruimte.

Glazen dak met LED verlichting

Aan de noord- en zuidzijde is de reizigerspassage voorzien van grote glazen lamellen in het plafond. Er zijn in totaal 36 lamellen geïnstalleerd met een lengte van zeven meter per lamel.

De LED lijnverlichting is geplaatst in uitsparingen in de lamellen van slechts zeven millimeter diep. Het was daarom nogal een uitdaging een functionele LED lijnverlichting te ontwerpen die voldeed aan alle eisen. Maar het resultaat mag er zijn: diffuus licht, voldoende lichtopbrengst en een innovatieve look.

De combinatie van het glazen dak met de LED belijning is prettig voor reizigers en geeft een extra dimensie aan de doorgang.

Afstand tussen LED hardware en lijnverlichting

De LED hardware is in een speciaal ingerichte technische ruimte geplaatst op maar liefst 80 meter afstand van de LED lijnverlichting. Noodzaak vanwege diverse technische redenen.

Er is gekozen voor Hoogrendement Luxalight LED drivers om de spanningsval te kunnen opvangen. De drivers zorgen er tevens dat het station de LED lijnen op dezelfde lichtsterkte kan instellen, met instandhouding van het huidige protocol.

Wilt u meer weten over LED lichtbelijning op maat? Klik hier voor een terugbelverzoek door Zirqle. Wij informeren u graag over de mogelijkheden.

 

Heeft u vragen? 

Of wilt u meer informatie over LED lijnverlichting? Neem vrijblijvend contact met Zirqle op. Onze engineers informeren u graag over onze LED oplossingen.

Neem contact op