U bent hier

Stadhuis Maastricht: LED licht in samenspel met historische inrichting

Het stadhuis van Maastricht (1659-1664) is een bekend rijksmonument in Nederland. Het historische raadhuis is bekend vanwege de prachtige 18-eeuwse inrichting met monumentale plafonds, wandkleden en behang. Het door Pieter Post ontworpen gebouw geldt als een van de belangrijkste voorbeelden van het Hollands classicisme. Drie jaar geleden bleek de constructie van het monumentale gemeentehuis aangetast door houtworm. De gemeente besloot om naast de vervanging van de aangetaste balken ook de rest van het gebouw te restaureren. Vernieuwing en modernisering waren hierbij belangrijk, zonder de historische elementen van de inrichting te verliezen.

Dynamische LED oplossing binnen strenge richtlijnen

EPM Maastricht benaderde Zirqle voor een dynamische LED oplossing die goed aansloot bij de uitstraling van het raadhuis.

Om het historische karakter van het gebouw te bewaken moest Zirqle zich aan strenge richtlijnen houden.

Op de begane grond en eerste verdieping is er gekozen voor dynamische LED verlichting. Zirqle gebruikte dynamisch geregelde RGBW LED lijnen in het interieur. Maar liefst 96 Long Life RGBW LEDs per meter zijn geïnstalleerd. In totaal zijn er 100.000 RGBW pixels gebruikt.

 

Instelbare warmtekleur

Er is warm wit licht (2700 Kelvin) gebruikt om de historische elementen te benadrukken.  De warmtekleur kan geheel naar behoefte worden ingesteld. Dit biedt mogelijkheden voor een andere uitstraling van de binnenruimte tijdens speciale evenementen.  

 

LED verlichting in segmenten

Omdat het mogelijk is de LED verlichting in segmenten op te delen, zijn de opties legio. Zo kunnen verschillende kleuren LED licht naast elkaar worden weergegeven: bijvoorbeeld de Maastrichtse carnavalskleuren rood, geel en groen. Tijdens Carnaval zullen deze kleuren LED Licht het binnenwerk zeker een extra dimensie geven.

 

“Onzichtbaar” egaal en diffuus licht

Het is Zirqle gelukt om de dynamische LED lijnen uit het directe zicht van bezoekers te plaatsen. Zirqle paste speciale LED optieken toe met een uitstralingshoek van 180 graden. Dit voorziet zowel het plafond als de wanden van egaal en diffuus licht.

 

Gebruik van bestaand beheersysteem

De gemeente kan het bestaande beheersysteem gebruiken voor de aansturing van het LED licht. De bediening is gemakkelijk, dankzij de gebruiksvriendelijke LED interface.

 

Heeft u vragen?

Of wilt u meer informatie? Neem dan contact op met Zirqle. We vertellen u graag meer over onze LED oplossingen.

Neem contact op